zoro.ro - logo
Rumänien Online Kurier
Aktuelles aus Wirtschaft, Politik und Kultur
 
 
Copyright Impressum Kontakt
 
   
Nachrichten:

Donnerstag, 06. Aug. 2015

Incepand din august: Zborul de agrement e mai scump

 
Posesorii de avioane de agrement platesc din aceasta luna mai mult pentru fiecare zbor. Acest lucru survine in urma faptului ca ministrul transporturilor nu a semnat inca noul ordin, pentru ca cel vechi nu mai este valabil de la sfarsitul lunii iulie. "Operatorii aerieni privati sunt in fiecare an grav afectati de intarzierea semnarii ordinului de scutire de taxe de catre ministrul transporturilor. In august suntem in plin sezon de zbor de agrement si catre destinatiile turistice din tara si strainatate. O crestere a costurilor cu 50% duce automat la scaderea proportionala a numarului de pasageri pentru operatorii aerieni mici. Pasionatii de zbor care efectueaza zboruri private, necomerciale, ajung uneori in situatia in care evita sa zboare pentru ca nu isi pot permite costuri suplimentare," spune Claudiu Patt, Director Operatiuni Zbor la compania Maxair din Timisoara.

Pasiunea, dar si posibilitatea efectuarii unui transport rapid a indemnat in ultimii ani atat pasionati de zbor, cat si oameni de afaceri, sa achizitioneze avioane particulare. Posesorii de avioane de agrement tremura insa in fiecare an dupa o semnatura, care decide asupra nivelului de taxare a avioanelor de dimensiuni mici. Este vorba de scutirea de taxa de navigatie aeriana terminala. Aceasta facilitate se reinnoieste anual printr-o noua semnatura a ministrului de resort.

Dupa un precedent, cand anul trecut acel ordin a fost emis cu intarziere de doua luni, timp in care avioanele particulare au fost supuse unui nivel de taxare cu 50 % mai mare la fiecare zbor, nici anul acesta, noul ministru al transporturilor, Iulian Matache, nu a semnat inca ordinal.

Scutirea - acordata in mod normal prin semnatura ministrului - este impusa de UE prin regulamentul de punere in aplicare al CE din 2013 de stabilire a unei scheme comune de tarifare pentru serviciile de navigație aeriană. La capitolul III privind finantarea furnizarii de servicii de navigatie aeriana prin tarife de navigatie aeriana, la articolul 10 se mentioneaza ca statele membre scutesc de tarifele de rută printre altele si zborurile efectuate de aeronave cu o masă maximă la decolare autorizată mai mică de două tone metrice. Nu in ultimul rand: Motivul pentru care in Romania aceasta decizie trebuie reinnoita prin ordin de ministru in fiecare an, este pus sub semnul intrebarii de pilotii particulari.

Conform statisticii Autoritatii Aeronautice Civile Romane sunt inmatriculate in Romania 225 aparate de zbor (avioane si elicoptere), dintre care 166 au sub doua tone, deci fac parte din categoria aparatelor de zbor mici. Die 2009 numarul acestora s-a dublat.

Druckversion
Nachgefragt:
Deutsche Delegierte: Am Rande eines Festivals notiert...
Nachgefragt zu: Johannis-Wahl
Nachgefragt zu: Arbeitsmarkt braucht Qualifizierte
Nachgefragt zu: Mediziner-Exodus nach Deutschland
mehr aus der Rubrik
Wirtschaft:
Österreichische Wirtschaft: großes Wachstumspotential in Rumänien. Wunsch nach besserer
Mehr Investition, höhere Löhne
2015: Mehr Existenzgründungen
IKEA baut
mehr aus der Rubrik
Auto und Verkehr:
Rumäniens Straßen mit vielen Schrottkisten
Fast 100 km Autobahn
Regierung streicht Umgehungsstraße für Timisoara
PkW-Markt legte zu
mehr aus der Rubrik
Rechtliches:
Verträge und entsprechende Zuschüsse zur Mitarbeiterbindung
Irreführende und vergleichende Werbung
Erneuerbare Energien - Erhalt von Betriebsaufnahmegenehmigungen erschwert
Arbeitsrecht: Gerichte dürfen Disziplinarmaßnahmen ersetzen
mehr aus der Rubrik